Nekategorisano

Ponovo počeo sa radom Gradski hor Živinice

Ponovo počeo sa radom Gradski hor Živinice

Gradski mješoviti hor Živinice formiran je, po prvi put, 1980.godine na inicijativu Centra za kulturu i informisanje općine Živinice.

Hor je, u to vrijeme, brojao 50-60 članova.

Nastupao je na brojnim svečanostima u Živinicama, Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

Gradski mješoviti hor Živinice dobitnik je brojnih nagrada sa velikog broja smotri horova na kojima su učestvovali.

Pred ratna dešavanja, 1990.godine, hor je prestao djelovati.

Međutim,entuzijasti kao što su Dino Muminović, Mensur Glavić, Alan Goletić i drugi, ponovo su pokrenuli rad Gradskog mješovitog hora Živinice 2010.godine i nekih sedam godina rada imali su zapažene nastupe u našem gradu i našoj domovini.

Međutim, zbog slabih uslova rada, bez podrške lokalne zajednice i zbog odlaska značajno broja članova, hor je prije par godina ponovo prestao sa radom.

Ipak, Gradski hor Živinice je kao mitska ptica Fenix.

Ovih dana, dio bivšh članova, ponovo se okuplja a inicijativu za oživljavanje hora dao je naš sugrađanin Sead Siočić.

Riječ je o dirigentu i muzikologu , profesoru muzike, rodom iz Živinica, koji je Muzičku akademiju završio u Sarajevu, a usavršavao se u Zagrebu.

Dugo je godina živio i radio u Holandiji gdje je svoje bogato muzičko znanje iskoristio kako bi promicao bosanskohercegovačku pjesmu sevdalinku kroz holandske horove i koledže na kojima je predavao a izdao je i knjigu sevdalinki koja je na bosanskom i holandskom jeziku.

Nakon povratka u rodne Živinice, dao je sebi u zadatak da ponovo pokrene živinički hor.

Prije sinošnjeg nastupa hora Lege Artis iz Tuzle, nastupio je novoformirani živinički hor pod dirigentskom palicom profesora Seada Siočića i nakon samo dvije održane probe, pokazali su evidentan kvalitet koji će se brusiti u narednom periodu uz, nadamo se, pomoć i Gradske uprave Živinice.

Jasminko Razić

 

izvor/rtvzivinice.tv

uNiKaT

November 18th, 2019

No comments

Comments are closed.